Jaha, jag hittade ett färdigt inlägg bland utkasten och så kan vi ju inte ha det även om det var en månad sen det skrevs. Så en throwback till maj då och när vi åkte på utflykt för att hitta ramslök i norra Uppland! Sverige är ett så himla avlångt land ändå. Jag trodde ramslöken var överblommad och förbi för längesen, men både tack vare ett avlångt land och en maj som var allt annat än varm så på Mors Dag fick jag med mig hela familjen på en utflykt som jag fick bestämma helt själv vart vi skulle. Vi skulle på ramslöksjakt! När vi bodde i Stockholm hade vi vårt ställe vi brukade åka till. Och visst att vi hade kunnat åka dit, men det kändes roligare att hitta ett nytt ställe att plocka på. Som dessutom är närmare än att åka en timme söder om Stockholm. För folk som bor mer söderöver känns det här med ramslök kanske inte nåt vidare spännande eller exotiskt alls då det ju verkar växa lite överallt och som ogräs. Men här uppe i norra uppland. Här är vi inte bortskämda med det! Och vem gillar inte en riktig skattjakt?! Doften och lyckan när man hittar ett ställe fullt av grönt guld. Får ändå säga att ramslöken vi hittade här växte på ett tio gånger större område än "vårt gamla". Och eftersom vi var lite senare ute så fanns det fullt med knoppar! Planen var att lägga in dom. Men jag sparade dom i ett glas med vatten i kylen och vips var allt bara blommor. Så jag gjorde ett ramslöksbloms-smör. Så himla gott och enkelt. Mosa rumsvarmt smör i en skål, jag använder alltid en gaffel. Blanda i ramslöksblommor och salt efter smak. Otroligt gott! En mycket nöjd Björk. Dunjackan och kepsen (som nåt verkar ha hänt med?! Fnissar absolut åt formen på den.) var det ingen av hennes föräldrar som valde i alla fall. Men hellre kläder på än inga alls är mottot just nu. Jag både frös in och torkade ramslöken. Den är ju absolut godast färsk, men det är alltid en lyx att plocka fram nåt ur frysen som man (jag) har plockat eller hittat själv. Jag har absolut en stark ådra av någon slags uråldrig samlare i mig. Hela våren har jag full span på allt som kan plockas, ätas, eller göras saft eller nåt annat av. Eller vadå våren, från vår fram till frost i ärlighetens namn, men något spritter i mig när hela världen börjar blomma och allt börjar växa igen. Så gjorde jag en stor laddning med ramslökspesto. Utgår alltid från det här "receptet". Men höfta med mängd, ta vad du har och smaka dig fram är min melodi. Gott på allt typ! Hej och hå så gott! Koka en god pasta, blanda med peston, hyvla på extra parmesan, olivolja, salt och peppar.