Nu ska vi ta en liten titt på hur min basilika mår. Ni har ju kunnat följa basilikan från liten basilika-bebis, till när jag planterade om första gången, när de fick flytta ut på balkongen, till hur den ser ut idag. Tyvärr har väl basilikan inte varit helt optimalt skött i och med att jag har varit bortrest lite av och till den här sommaren. Vatten har den fått så den har klarat sig, men jag har inte hållit efter den genom att beskära den med jämna mellanrum och så. Men det som jag tycker är bra med basilika är att det egentligen inte behöver vara så himla noga. Den växer liksom ändå. Det viktigaste är väl att det inte är för kallt för den. Jag har som regel att det måste vara över 10°C ute dynget runt innan den får flytta ut. Basilikan är nämligen väldigt känslig för kyla och fryser den får den svarta eller mörka blad som tyvärr inte går att rädda. (Får du det är det bara att klippa bort dem dock så kan förhoppningsvis resten av plantan leva vidare.) Jag tänkte gå igenom hur jag skördar och sparar min basilika. Om du ser att det börjar komma blommor, knipsa då bort den. Nu börjar jag dock fundera på anledningen till varför man ska göra det. För i Italien när vi köpte basilika så var det fullt av blommor på. Är det någon av er som vet anledningen? Jag har för mig att jag hört att det har något med att basilikan kan bli besk om det blommar. Nåja, jag knipsar i alla fall bort blommorna så fort jag ser dem. När det kommer till själva beskärandet av basilikan brukar jag kapa den ganska så kraftigt när jag väl gör det. Kolla en bit ner på plantan och klipp av strax ovanför där ett bladpar växer ut. Så här ser det ut när jag har kapat plantan. Sen har du en riktigt fin topp att rensa. I år hade jag tolv plantor som fick flytta ut i balkonglådorna och det blir faktiskt en rätt så rejäl skörd av dem. Förra året fick jag världsrekordsstora bailikablad, det är nog inte fallet i år, men rätt stora blad blev det faktiskt ändå. Perfekt att göra pesto med. När jag har klippt ner och rensat alla blad lägger jag dem i plastpåsar. Sen tömmer jag plastpåsen på all luft och fryser in. Funkar superbra att ta krossa i påsen när de är frysta och ha i matlagning eller att som sagt göra pesto av. Och så här ser alla plantor ut när de är klippta. Sen växer dom till sig och kan skördas igen efter några veckor. Hagelskuren får bli en extra bonus. Den kom liksom och överraskade mig när jag höll på med detta. Svensk sommar alltså, gott'a love it! Undrar du vad du ska göra med all din basilika? ☼ Här kommer ett recept på världens bästa pesto