Jag har odlat basilika på min balkong i flera flera år. Anledningen? Jag vill alltid kunna svänga ihop en pesto när andan faller på. För om jag odlar basilika hemma kan jag skörda under sommaren och sen frysa in. För wow vilken skillnad det är på att äta pesto som du gjort själv eller om du köper en burk i matbutiken. Eller, det går inte ens att jämföra. Den hemgjorda är i en helt annan klass och så mycket godare. Ibland får jag frågan om hur jag beskär och skördar basilikan. Så det tänkte jag visa nu. Jag gjorde en guide för några år sedan så kolla gärna in den för alla detaljer, så tänkte jag att jag kan visa några basics här. Jag kapar alltid min basilika ganska kraftigt. Det vill säga, jag låter den växa till sig rejält och sen klipper jag ner den. När du ska skörda, tänk på att klippa av en bit ner på plantan och precis ovanför ett bladpar. På så sätt kan basilikan fortsätta att växa och ge flera skörder. När jag har klippt ner all basilika brukar jag rensa den och ta av ett och ett blad. Stammen är vid det här laget ganska så grov och det vill jag inte stoppa i maten. Sen fryser jag in den basilika jag inte kommer äta på en gång. Då lägger jag dem i täta påsar och fyller ordentligt. Sen trycker jag ur all överflödig luft så att det ska ta så lite plats som möjligt i frysen. Sen är det bara att frysa in. När jag sen ska ta basilika från frysen till pesto eller matlagning brukar jag bara krossa den frysta basilikan direkt i påsen när jag plockar ut den från frysen. För att hacka fryst basilika när den tinar blir bara kladdigt och krångligt. Sen kan du laga världens godaste pesto. Jag brukar helt ärligt inte följa nåt recept alls, utan jag kör på känlsa och smakar av. Men i början innan jag hade skapat mig den där känlsan brukade jag följa det här receptet. Det är supergott! Recept – Världens bästa pesto. ♡ Följ mig gärna på Bloglovin’, Instagram, Pinterest & Facebook