Här kommer ett riktigt enkelt och gott recept på fikonmarmelad gjort på färska fikon. Passa på när det är extrapris i butikerna, det brukar det vara såhär års. Min kompis Stefan tipsade om att ICA Kvantum i Liljeholmen hade extra bra pris på fikon nu så jag åkte dit och köpte ett gäng här om dagen. Stefan brukar göra en himla god italiensk variant med rosmarin och chili. Men jag var sugen på en med bara fikonsmak. För är det nåt jag gillar så är det fikon. Färska eller torkade spelar ingen roll. Jag gillar sötman och hur det knastrar när jag äter dem. Sen är ju fikonmarmelad så himla gott till en riktigt god ost och ett gott vin. Fikonmarmelad på färska fikon Du behöver: ca 10 st färska fikon 375 g socker 1, 25 dl vatten 1 st citron Gör såhär: Innan jag kokar sylt eller marmelad brukar jag alltid sätta in mina diskade glasburkar i ugnen på 100°C och låta dem stå i värmen i minst 20 min. Detta är för att burken ska steriliseras och marmeladen inte ska mögla lika lätt. Skölj fikonen, skär bort den lilla torra pluppen och dela i 4 lika stora delar. Koka sedan upp vatten och socker till ett sockerlag, låt koka tills temperaturen är uppe i 105°C Ha i fikonen och i sockerlaget och fyll på med juice från 1/2 citron. Låt koka i 15-20 minuter eller tills marmeladen börjar tjockna. När jag rör brukar jag sen smaka lite på det som fastnat på skeden. (Tänk på att det är svinvarmt först, så låt svalna lite innan du smakar. Det är aldrig kul att bränna sig. mvh en som gjort det för ofta.) Känn efter om du behöver ha i lite mer citron, ha i mer om du behöver. Om sylten har massa skum på toppen efter att den kokat, ta då bort det med en sked. Ta av kastrullen från spisen och mixa marmeladen med en stavmixer. När du mixat sylten slät, sätt tillbaka kastrullen på spisen och koka upp igen. Känn efter på konsistensen, är den för lös koka tills sylten har tjocknat lite. Häll sedan upp marmeladen på dina rena och steriliserade burkar och sätt på locket direkt. Låt svalna. Ät och njut!