Nu till långhelgen tänkte jag tipsa om att ni kan göra er egna glass. Perfekt att hinna äta många kulor eftersom det är långhelg och ledighet (för många av oss i alla fall). Jag vet inte hur det är där ni bor, men här utanför min lägenhet växer det luktvioler lite här och var. Det gör ju att det doftar helt gudomligt vart jag än går. Så när jag fick nyhetsbrevet om luktviol av Dags att Plocka (för övrigt ett väldigt fint nyhetsbrev som ni borde prenumerera på) blev jag sugen på att testa göra glass med violsmak. Riktig viol utan några färgämnen och tillsatser. Du behöver: 1 vaniljstång 2 dl luktviol (ta bort stjälkarna) 5 dl grädde 1 burk kondenserad mjölk Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Häll upp lite grädde, typ 0,5 dl i en kastrull, lägg i vaniljfrön och vaniljstång och koka upp. Sänk värmen och lägg i violblommorna utan stjälkar i kastrullen. Låt violerna ligga och dra och ge smak åt grädden i några minuter. Ta bort kastrullen från den varma plattan. Under tiden violerna ligger och drar sig i grädden, vispa då resten av grädden tills den är fast och fluffig. Tillsätt den kondenserade mjölken och den semi-svalnade viol- och vaniljgrädden. (Kom ihåg att plocka bort vaniljstången men låt violerna vara kvar.) Rör ihop allt och häll upp i en form. In med glassen i frysen, låt den stå och vila i minst 6 timmar. När minst 6 timmar har gått. Ta ut glassen, gör några kulor, fyll en strut eller bägare och ät! När jag gjorde glassen hoppades jag så klart på att det skulle smaka massa viol, det blev inte precis en smakexplosion av viol, men en fin underton fanns där och det tycker jag räckte gott och väl. Vill du att det ska smaka ännu mer viol kan jag tänka mig att det behövs mer blommor. Eller så kan du köpa violessens och droppa i. Jag ville dock testa att bara använda mig av själva blommorna.