Snart, snart är syrenernas tid här. Jag älskar syrener. Doften. Minnen. Allt. Särskilt att man kan göra saft på dom. Det smakar verkligen som sommar på flaska. Jag har gjort syrensaft hemma några år i rad och kommer absolut att göra en omgång till i år när syrenerna slagit ut. Det tycker jag att ni också ska göra! För det är så gott och väldigt enkelt. Syrensaft30 lila syrenklasar, jag brukar blanda ljusa och mörka1 kg vatten1 kg strösocker350 g färskpressad citronjuice, från ca 8 citronerzest från 4 citroner Gör såhärPlocka bort blommorna från stjälkarna. Var noga med att bara plocka bort blommorna så du inte får med pinnar eller blad. Då kan saften bli besk. Det kan vara lite tidskrävande och det är lättare att plocka bort blommorna från en helt utslagen syren än en som inte har slagit ut helt. Är den mogen så är det bara att dra av blommorna. Låt blommorna ligga en stund på ett tidningspapper eller en bricka så att eventuella småkryp kryper iväg.Koka upp vatten och socker i en kastrull. Ta av från värmen och häll i juice och zest från citronerna.Lägg blommorna i en bunke eller gryta. Häll över den varma lagen över blommorna och täck med plast eller lock och låt dra i kylen i 2-3 dagar.Sila av saften och häll upp på sterila flaskor. Jag brukar hälla upp på en liten flaska och sen fryser jag in övrigt i en gammal glassförpackning. Då kan man bara ta en sked och skrapa av så mycket saft man behöver när man är sugen. Det är perfekt att göra en grå och trist novembertisdag till exempel.Spä saften med vatten efter smak. Eller gör en drink med outspädd saft. Garanterat 100% gott!