Nu är det hög säsong för att plocka (eller för den delen köpa) kantareller. Jag har redan varit ute två gånger i skogen och fått med mig lite av den här goda svampen. Det jag oftast lagar när jag har varit ute i skogen och plockat är att jag antingen gör en kantarellpasta eller kantarelltoast. Båda två är oslagbart goda, men den här gången ville både Philip och jag göra något annat. Kantarellpaj med västerbottensost och persilja fick det bli. Paj är annars en favorit hos mig när det kommer till matlagning. Det går snabbt, en kan ha lite vad som helst i och det är en perfekt matlåda. När vi gjorde pajen den här gången mätte vi inte alls hur mycket av något vi hade i. Det är liksom bara att köra. Men jag ska försöka göra en så tydlig beskrivning som möjligt. Men tänk på att det är inte så himla noga. Du behöver: Pajdeg 3 dl vetemjöl 125 g smör 2-3 msk vatten 225° c ugn Smör att steka svampen i Rensade kantareller (vi hade nog ca 200-250 g) Ca 150 g västerbottenost (riven) Färsk persilja 3 ägg 3 dl blandning av grädde och mjölk (spelar ingen roll vilket det är mest av eller om du vill skippa något av dem) Svartpeppar Salt Gör såhär: Börja med att göra pajdegen. Se till att du använder kallt smör och iskallt vatten, då blir degen krispigare. Mixa ihop vetemjölet och smöret, ha i lite vatten i taget för att få en bra konsistens på degen. Ställ in den i kylskåpet och låt vila ca 30 min. Undertiden pajdegen är i kylskåpet kan du förbereda innehållet i pajen. Börja med att skära kantarellerna i mindre bitar. Lägg dem på stekpannan och stek en stund utan något i pannan så att vätskan i svampen försvinner. Lägg sedan i en klick smör och stek svampen en stund. Peppra. Blanda ägg, mjölk och grädde i en bunke. Salta. Hacka persilja och blanda i tillsammans med osten. När det har gått ca 30 min ta ut degen från kylskåpet och tryck ut i en pajform. Picka hål med en gaffel så att degen inte bubblar sig. Förgrädda sedan degen i mitten av ugnen på 225°C i ca 10 min eller tills degen börjar få lite färg. Sänk ungen till 200°C. Häll i den smörstekta svampen i botten av pajen, häll sedan över ägg, mjölk, grädde, ost och persiljeblandningen. In med allt i ugnen och grädda tills pajen har fått fin färg och äggstanningen inte längre är lös. Det här kan ta allt ifrån 20-40 minuter. Håll koll. Klipp över ytterligare persilja och servera med en god sallad till. Eller bara ruccola. Smaklig måltid! Ber om ursäkt lite för mina icke-exakta mått. Jag brukar som sagt bara höfta när jag gör paj. Det blir liksom oftast gott.