Jag är uppväxt i ett hus med trädgård och vi har då haft fruktträd, bärbuskar och ett stort trädgårdsland med kryddor och grönsaker. En av mina favoriter i landet har alltid varit rabarbern. Knapra på den rå så att hela ansiktet vrider sig av surhet, koka kräm, saft eller slänga ihop en smulpaj. Rabarber är så himla mycket sommar för mig. När jag sen såg att Månadens Gröna, ett vegetariskt matlagningsutmaning av ett gäng duktiga bloggare har börjat med, hade rabarber som första råvara blev jag så glad. Glad av två anledningar. 1) för att rabarber är så gott och jag absolut ville laga nåt med det. 2) för att månadens gröna är inspirerat av Monthly Makers. Det är så himla fint att vi har kunnat inspirera andra till att göra något eget. För att inspirera andra är något av det finaste kvitto en kan få tycker jag. Hur som helst. På tema rabarber ville jag göra något enkelt och gott. Då kom jag att tänka på en kaka som vi gjort ofta under min uppväxt. En kaka med röda vinbär. Men så tänkte jag att en kan säkert byta ut de röda vinbären mot rabarber. Och som komplement till rabarbern tänkte jag att ingefära vore gott. Sagt och gjort. Jag bakade en röra-ihop-kaka med rabarber och ingefära. Det är svinenkelt. Såhär gör du: 200g smält smör 4 dl socker 4 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker 4 ägg ca 5 dl skivad rabarber ca 4 cm riven ingefära Rör ihop alla ingredienser utom rabarbern. Häll ut i en långpanna. Toppa med rabarber. Grädda i mitten av ugnen i 25-30 min på 175°C. Eller tills kakan har fått en fin färg. Det här är alltså mitt bidrag till Månadens Gröna. Vill du också vara med, läs mer här inne hos Annie på Vegokäk som är värd. TRANSLATION: A lovely and delicious rhubarb and ginger cake. 200g melted butter 4 dl sugar 4 dl flour 2 tsk baking soda 2 tsk vanilla sugar 4 eggs ca 5 dl sliced rhubarb ca 4 cm ginger Mix all the ingredients except the rhubarb. Put it in a roasting pan. Top with rhubarb and bake in the oven on 175°C for 25-30 minutes.