Ramslök är ganska nytt för mig och jag har tidigare bara ätit det ute på restaurang några enstaka gånger. Men så läste jag Matildas inlägg "På jakt efter vitlöksdoftande växter i skogen" och kände att jag bara MÅSTE ge mig ut på jakt efter ramslök jag med. Jag fick med mig Stefan och Philip på en tur till skogen och vi hittade mängder! Såklart måste det ju tas om hand och vi har provat oss fram med diverse olika tekniker. Vi torkade faktiskt majoriteten av våra blad. Bara sköljde dem först och la sedan ut på handdukar där de fick ligga och torka i nästan en vecka innan de var helt torra. Ett annat sätt att ta tillvara på löken är att sätta i glas med vatten och ha i kylskåpet. Det enda knixiga där är att ramslöken har en tendens att ge annan mat ex mjölk smak. Så sätt löken i en av lådorna i kylskåpet om du har några. Jag upplevde inte några problem med att det gav smak på andra grejer dock. Det finaste och bästa sättet att torka ramslöken på tyckte jag ändå var att hänga upp den på en sytråd och låta torka hängandes. Det blev faktiskt himla fint också. Lite som en grön gardin. Nackdelen med detta var väl att det tog en himla tid att sy dit alla blad. Om du inte har plats eller möjlighet att låta ramslöken ligga på diverse handdukar eller hänga på en tråd så går det bra att torka den på svag värme i ugnen också. Alltså jättesvag värme, typ 50°C och med ugnsluckan lite öppen (stick in en träslev för att hålla den öppen). Men vad jag har hört blir inte smaken lika bra bevarad som om du låter lufttorka. Förutom att ta hand om ramslöken har jag ätit det till mer eller mindre varje måltid den senaste tiden. En måste ju lära sig vad som är gott och vad det passar till. Här kommer tre grejer som varit extra goda. ÖRTSALT MED RAMSLÖK Du behöver: - Torkad ramslök - Flingsalt Gör såhär: Mixa den torkade ramslöken i matberedare, blanda i flingsalt och mortla ihop. (Har du ingen matberedare går det såklart bra att mortla allt på en gång.) ÄGGRÖRA MED RAMSLÖK Till 2 portioner behöver du: - 4 ägg - Smör - Olivolja - Crème Fraiche - Ramslök efter smak - Salt och svartpeppar Gör såhär: Slå på plattan på medelvärme. Häll i lite olivolja i pannan. Knäck i äggen medan pannan fortfarande är kall. Klicka i en klick smör. Rör runt lite då och då tills äggröran långsamt stelnar och får en något tjockare konsistens. Klicka i en liten klick crème fraiche, beror också lite på smak, men jag har en dryg matsked i. Stek tills du har din önskade konsistens. Hacka ner ramslök och blanda i. Toppa med salt och svartpeppar. Ät och njut av nåt av det bästa du kan äta till frukost! SVAMPPASTA MED RAMSLÖK Du behöver: - Kastanjechampinjoner (tror flera andra svampsorter går minst lika bra, prova dig fram) - Grädde - Smör - Ramslök - Pasta - Salt och peppar Gör såhär: Stek svampen tills vätskan har försvunnit, ha i en rejäl klick smör och stek vidare. Häll på grädde och låt puttra en stund. Koka samtidigt pastan al dente. När pastan är klar, häll av vattnet och lägg i pastan i pannan med svamp och gräddblandningen. Hacka rasmlök, strössla över och smaka av med salt och peppar. Ät och njut! Det har varit så himla roligt att experimentera med ramslöken och prova den till allt från salt till tonfiskröror och olika pastarätter. Eller att bara ha den i sallad. Är du sugen på att plocka själv så är säsongen vanligen från april-maj. Sen blommar ramslöken i maj-juni, men då kan en plocka blommorna och göra kapris på dem vilket jag gärna skulle vilja prova.